София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Комисията за "Турски поток" започна първото си заседание със спорове за дневния ред

В дневния ред е заложено изслушването на Теменужка Петкова в качеството ѝ на бивш енергиен министър

16 дниПолитика 10 Васил Василев

Първото заседание на временната парламентарна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно изчезналия стратегически документ "Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на Р България", както и всички факти и обстоятелства относно реализацията на проекта "Турски поток" на територията на България започна със спорове за дневния ред. 

В дневния ред на комисията е заложено изслушването на депутата от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова в качеството й на заемаща поста министър на енергетиката за периода 2014 – 2021 г.

Венко Сабрутев се обърна към временния председател на комисията Рамадан Аталай, че от ПП-ДБ държат на първите три точки, които са посочили че искат, а именно изслушване на служебния министър на енергетиката, на Инспектората към Министрество на енергетиката, на Илиян Василев като анализатор и на онлайн общността "Български елфи" ("BG Elves").

Томислав Дончев от ГЕРБ призова да бъде поискана "от ДАНС и/или МС да предоставят "Пътната карта", тъй като преди две години кабинетът е разполагал с нея.

Мартин Димитров от ПП-ДБ отбеляза, че освен Теменужка Петкова, тук е и Илиян Василев. "Нека той да бъде изслушан като втора точка", направи предложение Димитров.

Станислав Анастасов от ДПС посочи, че идеята на тази комисия е да се запознае с всички факти и обстоятелства и не разбира защо Димитров иска да доведе на изслушване бившия ни посланик в Москва – Илиян Василев, който, по думите на депутата, не е запознат с документите.