София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Комитова: Бившият шеф на АПИ ми отговори, че с авансовите плащания се пестят пари

Министърът на регионалното развитие е проверила "Автомагистрали" ЕАД
5 мПолитика 594 Ивана Иванова

Регионалният министър Виолета Комитова се е срещала с бившия изпълнителен директор на АПИ Георги Терзийски. Там те са обсъдили авансовите плащания, като Терзийски и е отговорил, че чрез тях се пестят пари. Това коментира министър Комитова на брифинг пред медиите.

"Договорите на тези компании били също застраховани. Ние сме изумени от нашата проверка. Изумени сме, че едни държавни средства, много милиони, с министерско постановление, също минават и през регионалното министерство, както и през "Автомагистрали". И всичко това е публичен ресурс. И когато всичко това се разпредели през 25 фирми става търговска тайна. Извадили сме си поука, че това може да бъде препратка за следващия парламент, че търговски дружества, опериращи и с един лев държавни средства не би трябвало да подлежат на търговска тайна", каза още министърът.

Тя обяви тези отговори като причина за това да уволни изпълнителният директор на АПИ Георги Терзийски и допълни, че са насрочили по-задълбочена проверка към АДФИ и НАП.

Инж. Иван Досев, който също беше уволнен от управителния съвет на АПИ, коментира, че авансът допринася да се извършат в разумни срокове всички дейности по извършване на строителството.

"Не може да се обвинява АПИ, че е извършила авансови плащания, средствата за конкретните договори се гласуват с МС, стоят в сметка, а не постъпват в АПИ и има разрешение за пари от тази сметка", категоричен е Иван Досев пред  бТВ.

Той съобщи сумата - 470 млн.лв. са дадени за авансови плащания - около 30% от половин милиард лева. Досев коментира и 5 млрд. лв. за проекти: "Това са твърдения на хора, които имат друга цел. Всички договори към "Автомагистрали" са по надлежния ред, запитвания, сключени договори след спазване на процедурите и закона и последната заповед на министър Петя Аврамова за уведомяване на министерството".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!