София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Костадин Ангелов: Масово се изкупуват антибиотици заради страха

Регулярното зареждане в аптеките става седмично, добави министърът
9 мЕвроком 291

Хората започват масово да изкупуват антибиотици, защото ги води чувството на страх. Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по Нова телевизия.

„Не може да ни води чувството на страх. Не може всеки български гражданин да отиде в аптеката и да си купува лекарство и да започва терапия. Тя се назначава от лекар“, посочи Ангелов.

По думите му лекарства за бременни, които се прилагат за лечение на коронавирус – „Фраксипарин“ и „Флексан“, са налични в аптечните складове в страната.

„Това беше поводът да направим проверката в Изпълнителната агенция по лекарствата. Имаме проблем с презапасяване на хората с лекарства, за да могат да бъдат готови, ако случайно стигнат до необходимост те да бъдат прилагане. В болниците имаме централизирано доставяне на лекарства. Регулярното зареждане в аптеките става седмично“, допълни той.

„Още в петък разпоредихме да бъдат отпуснати допълнителни количества от лекарството „Фраксипарин“ в аптечната мрежа, за да могат хората да се снабдят“, каза още министърът.