София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Костов: Атанас Атанасов не саботира Сакскобургготски когато беше уволнен от службите

Според него гражданското общество у нас е с различни политически убеждения
23 дниПолитика 59 Ивана Иванова

Процесите у нас са много дълбочинни, те се отразяват в нашето обществто и в състоянието на институциите. Институциите са просмукани от слабост и ендемична корупция. Институциите не работят и не си вършат работата. Това каза бившият министър-председател Иван Костов в ефира на бТВ.

„Тази криза няма да донесе избавлението, тези процеси са дълбочинни и едновременно с това – тяхно отражение е и състоянието на институциите. Те са просмукани от слабост, ендемична корупция“, заяви Костов и уточни, че сигналите за корупция идват отвън, защото институциите в България не работят.

Според него гражданското общество у нас е с различни политически убеждения, но ги свързва желанието да се завърши процесът на консолидиране на демокрацията и създаване на върховенство на закона.

„Ако политическото представителство разбере това послание, тогава в следващото Народно събрание е възможно да се потърсят компромиси, с цел да се проведе тази битка. Мисля, че не може да се спечели конфронтация с политическото и общественото устройство на страната, ако в сектор сигурност и съдебната власт са против“, коментира бившият премиер.

Костов заяви, че затова трябва да се разформироват сегашните структури за сигурност и да се създадат нови, подчинени на различни министри, като личният състав трябва да мине през проверка за лоялност.

„Представяте ли си Атанас Атанасов (б.р. настоящ съпредседател на „Демократична България“), след като беше уволнен от службите за сигурност да излезе и да се опълчи срещу премиера Симеон Сакскобургготски? Не, защото той е лоялен към държавата. А тези хора не са лоялни към държавата, видя се – отишли в отпуска, саботират“, каза Костов.

Той определи като „легенда за прикритие“ твърдението, че рокадите в силовите структури са, защото гонели руските шпиони. „Истината е, че не са си свършили работата по най-важните и тежки въпроси за България. „Турски поток“ през България, АЕЦ „Белене“ и кредитите – там няма руски шпиони, има огромна облага за Русия от действията на българското управление“, допълни той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!