София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

КПКОНПИ ще прави проверки, независимо от съдебното решение

Борисов обяви, че управляващите ще приемат нова поправка, даваща тази възможност

КПКОНПИ ще прави проверки, независимо от съдебното решение

Борисов обяви, че управляващите ще приемат нова поправка, даваща тази възможност

1 годинаПолитика 41 Боряна Райчева


Управляващото мнозинство ще приеме поправка в променения вече текст на ГЕРБ, даваща възможност Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да прави проверки независимо от решението на съда. Това каза пред журналисти във Виена премиерът Бойко Борисов след срещата си с еврокомисаря Франс Тимерманс.

"И го информирах за това тълкувателно решение по гражданската конфискация. В най-скоро време ще направим една поправка, в която ще има едно изречение, образно казано, в което се казва, че гражданската конфискация, или КПКОНПИ това, което е придобито по престъпен начин ще конфискува, а наказателното преследване си върви по другото направление“, обясни Борисов и подчерта, че е получил подкрепата на Тимерманс.

Вчера от ГЕРБ и ДПС внесоха предложение общинските съветници да се извадят от антикорупционния закон и за тях да отпадне задължението да декларират имущество, несъвместимост и конфликт на интереси. Аргументът за това е, че броят на общинските съветници в държавата е около 5400 души, а това са твърде много хора и е непосилно да бъдат проконтролирани.