София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

КРАЧКА НАЗАД: СЗО промени препоръката си за Covid ваксинацията на деца

Те не трябва да бъдат ваксинирани толкова спешно
26 дниЗдраве 15

Световната здравна организация актуализира своите насоки за ваксинация срещу коронавирус с добавяне на клауза за деца и юноши.

Новата версия е публикувана на официалния уебсайт на СЗО.

При деца и юноши по правило заболяването протича по-леко, отколкото при възрастни, така че ако не са в група с по-висок риск от тежък ход на коронавирус, те не трябва да бъдат ваксинирани толкова спешно, колкото възрастните хора, хората с хронични заболявания и медицинските работници ", се казва в документа.

В същото време в него се подчертава, че са необходими повече данни за употребата на различни коронавирусни ваксини сред децата, за да се предоставят общи препоръки за ваксиниране сред по-младите възрастови групи. Насоките също така отбелязват, че стратегическа консултативна група на СЗО е стигнала до заключението, че ваксината, разработена от Pfizer и BioNTech, е подходяща за употреба от хора на възраст над 12 години. Съобщава се, че СЗО актуализира препоръките си, когато се появят нови доказателства от изследвания или епидемиологичната ситуация изисква промяна в политиката.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!