София 25 °C
Велико Търново 28 °C
Пловдив 27 °C
Варна 22 °C
Бургас 23 °C
Начало Новини Предавания На живо

Критична метеорологична обстановка в цялата страна

Частично бедствено положение в Ивайловград, наводнения в Пловдив

Критична метеорологична обстановка в цялата страна

Частично бедствено положение в Ивайловград, наводнения в Пловдив

2 годиниОбщество 34 Боряна Райчева


Метеорологичната обстановка в цялата страна остава критична.  Частично бедствено положение е обявено в района на Ивайловград в 3 села - Ленско, Соколенци и Меден бук. Падналият там пороен дъжд, както и в Симеоновград, е достигнал 100 литра на литра на квадратен метър за последното денонощие.
 
Придошлите води са разрушили части на пътната настилка до село Ленско, където са се образували дупки по 250 квадратни метра. Второто населено място е село Соколенци, където поради големия водосбор има компрометирана пътна настилка. Част от пътя е непроходим заради натрупани наноси и лепкава кал. В село Меден бук е отнесено половината от пътното платно с ширината на участъка над метър и половина и дължина около 5 метра.
 
Към момента там няма данни за пострадали и бедстващи хора, а екипи работят по захранването с електричество в пет ивайловградски села. Затова и кметът на Ивайловград Диана Овчарова обяви частично бедствено положение.
 
Проливния дъжд, излял се в Пловдив пък, който се изля тази нощ и продължи и  сутринта, доведе до наводнения на мазета, приземни етажи, магазини и подлези. От разразилата се буря са  паднали и две дървета в центъра на града, които са премазали 4 автомобила, между които и такси. Според информация от МВР шофьорът на таксиметровата кола е бил затиснат в автомобила си.
 
Влошената обстонвка, причинена от неспиращия дъжд, доведе и до свлачище по пътя Самоков-София, което наложи едната му лента  да бъде временно затворена.