София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Любомир Кючуков: България проигра предимството си на страна членка спрямо РСМ

Той подкрепя това, което българските историци говорят за историята
5 сОбщество 121 Мирослав Митков

Смущаващо за доц. Любомир Кючуков е, че изказванията в РСМ не предизвикали реакции в България. Кючуков подкрепя това, което българските историци говорят за историята, но не и това, което българските политици правят за политиката. Не трябва да има опити за злоупотреба с процеса за присъединяване от страни-членки за решаване на двустранни исторически и културни проблеми от една страна. От друга страна се приветстват усилията само на РСМ за решаване на двустранните проблеми, посочи доц. Кючуков в студиото на БНТ.

Изводът е, че България проигра цялото си предимство на страна-членка на ЕС и вече се борим и с европейските институции, изтъкна той. С нашите си действия атакуваме фундамента на Европейския съюз, каза още той.

Ние правим подарък на македонизма, който на практика изгражда стени, изтъкна доц. Кючуков. Самото създаване на историческата комисия е успех за България, но тя била натоварена с неприсъщи задачи. Ние трябва да се борим за това бариерите между двете страни да паднат и да има приобщаване, настоя още той.

Споровете за историческата истина е работа на историците, а политиците трябва да решат, Македония готова ли е за членство в Европейския съюз или не е готова. Това заяви историкът проф. Христо Матанов в сутрешния блок на БНТ за последните развития на взаимоотношенията между България и Република Северна Македония.

Той не може да се съгласи с тезата, че с налагането на вето сме влезли във война с целия ЕС. Европейският съюв трябвало да разбере, че Македония не е Белгия, Люксембург, Лихтенщайн и не е държава, която е възникнала в резултат на дипломатически игри. Македония е даденост, категоричен бе проф. Матанов.

"Когато една държава държи такъв език и нарича външният министър "кучка", когато показва средни пръсти по телевизията на българите и когато гори знамена и разрушава паметници - това европейски поведение ли е", запита професорът.

Проф. Матанов призова историците да се занимават само с историческите проблеми, защото все по-наяве изпъкват несъстоятелностите, за които от РСМ приказват. Той подкрепя интеграцията на РСМ в ЕС, но представяте ли си да кажем "да" на Македония в ЕС и цялата омраза и това отношение да се пренесе на европейска почва. "Тогава ни е спукана работата", предупреди проф. Матанов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!