София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Майк Помпео отправи остри критики към Китай и Русия

В навечерието на 30-годишнината от падането на Берлинската стена

15:05 ч. 08.11.2019 г.Общество 27

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео отправи остри критики към Китай и Русия в навечерието на 30-годишнината от падането на Берлинската стена. 

"Западните, свободни нации имат отговорност да възпират заплахите за нашия народ" от правителства като Китай, Русия и Иран, заяви Помпео, намирайки само на няколко метра от мястото, където e минавала Берлинската стена, покрай световноизвестната Бранденбургска врата в германската столица.

САЩ и техните съюзници трябва да "защитават това, което беше спечелено толкова трудно през 1989 година" и "да признаят, че сме в конкуренция на ценности с несвободни нации", допълни той.

Спирайки се на конфликтни моменти във връзката на Вашингтон с Берлин, Помпео заяви, че недостроеният газопровод "Северен поток 2" от Русия към Германия ще означава "енергийните доставки на Европа да зависят от прищевките на Путин".

Канцлерът Ангела Меркел неведнъж е казвала, че тръбопроводът е чисто частен бизнес проблем.

Макрон предупреди за "намерението на китайските компании да изграждат 5G мрежи", след като германското правителство не успя да изключи технологичния гигант Huawei от процеса на наддаване за инфраструктура от следващо поколение мобилна мрежа.

Помпео е на двудневно посещение в Германия, където посети мястото на военната си служба по време на студената война, на бившата граница на Желязната завеса, и е планирал да се срещне с лидери, включително и с Ангела Меркел.