София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Макрон: Франция ще се изправи срещу тероризма

"Няма да позволя на никой да каже, че Франция или нейното правителство насърчават расизма"
13 сЕвроком 198

Френският президент Еманюел Макрон публикува писмо във „Файненшъл таймс“, в което заяви, че Франция няма да се откаже от ценностите си и ще се противопостави на тероризма.

Както се казва в писмото, „Франция е атакувана от ислямски терористи, защото тя олицетворява свободата на изразяване, убеждения и начин на живот ... Нашата нация се е събрала, за да проследява терористите, където и да са те ... плати висока цена, предотвратява десетки нападения всяка година. Цялата държава се мобилизира въз основа на закони, обсъдени и приети от парламента, тъй като няма да изоставим нито демокрацията, нито върховенството на закона. "

Макрон също споменава в писмото радикални ислямисти, които „учат децата си да мразят, а също и да пренебрегват закона“.

"Няма да позволя на никой да каже, че Франция или нейното правителство насърчават расизма спрямо мюсюлманите", каза той. Според Макрон Франция е еднакво светска държава за всички - мюсюлмани, християни, евреи, будисти и като цяло всички вярващи.

Изявленията на Макрон дойдоха на фона на нарастващата заплаха от тероризъм през последните седмици в Европа. Във Франция на 16 октомври учителски учител беше отрязан за показване на карикатури на пророка Мохамед от седмичното списание за политическа сатира Charlie Hebdo, а атаките в Ница и Лион се случиха в края на октомври.