София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Манолова: Епидемията от безработица е също толкова рискова, правителството да обяви мерки

„Важно е да се сформира социално-икономически щаб“
2 месецаПолитика 195 Мирослав Митков

В условията на епидемията от коронавируса правителството оставя на втори план епидемията от безработица, която заля страната. Според последното проучване от днес, тревогата за икономическите последици от епидемията е превзела хората. 20 % от тях се опасяват, че ще изгубят работата си, 3 % вече са я изгубили само за първата седмица, близо 30 % се страхуват, че няма да могат да плащат кредитите си, а близо 40 % - че няма да могат да плащат битовите си сметки. Това заяви председателят на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова

„В тази връзка е наложително спешно да се сформира, след медицинския, и социално-икономически щаб, с който правителството да се съветва за мерките свързани с преодоляване на икономическата криза, насърчаването на заетостта и подкрепата за малкия и среден бизнес, както и за спиране на вълната на ръст на безработицата“, подчерта още председателят на гражданката платформа.

Тя настоява Щабът да изработи и пакет от мерки за мобилизиране на ресурса на всички работоспособни хора, на домакинствата, семейния, малък и среден бизнес.

„На вниманието на правителството трябва да са и сезонните работници, които също остават без доходи в следващите месеци. Специални мерки да се предвидят и за самоосигуряващите се лица, също силно застрашени от оставане без доходи“ допълни Маноловс

От „Изправи се.БГ“ искат редовни ежедневни брифинги на социално-икономическия щаб, за да са информирани гражданите за нивата на безработицата и за мерките за рестарт и насърчаване на малкия и среден бизнес, компенсиране на домакинствата, както и за възможностите да си намерят работа.