София 32 °C София 32°C - ясно небе Велико Търново 33 °C Велико Търново 33°C - предимно ясно Пловдив 36 °C Пловдив 36°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно ясно

Мариинския театър и Софийската филхармония се обединиха за изграждане на Нова концерта зала

Маестро Валерий Гергиев пожела успех на кампанията "Станете част от историята“
19 сКултура 282 Ивана Иванова

На 10 септември солистите на оркестъра на Мариинския театър, маестро Валерий Гергиев, заедно със Софийската филхармония изпълниха благотворителен концерт в зала “България”, на който прозвучаха произведения на Прокофиев, Рахманинов и Стравински, а за финал “Ръченица” из симфоничната сюита “Тракийски танци” на композитора Петко Стайнов.

Софийската филхармония бе домакин на едно от най-големите благотворителни събития, състояли се у нас, в подкрепа създаването на Нов концертен комплекс в столицата. Концертът е част от кампанията „Станете част от историята“, стартирана от фондация “Живата вода на България”, в лицето на съпругата на държавния глава. 

На събитието присъстваха президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева, вицепрезидентът Илияна Йотова, дипломатическият корпус, инициативният комитет, културни дейци, както и потенциални меценати. 

Маестро Гергиев пожела успешно реализиране на идеята за нова концертна зала:

Скъпи господин президент Румен Радев, скъпа Десислава, скъпи приятели, скъпи приятели в оркестъра. Радвам се много да бъда в София. Ние пристигнахме днес с музикантите от оркестъра на Мариинския театър. Днес участвахме в едно много добро дело и се надяваме, че идеята за създаването на нова концертна зала в София, столицата на България, ще бъде успешно реализирана. Ще продължим да участваме в това важно и красиво дело.”

Пожела също да преодолеем тези неспокойни времена с хармония по света, както има и хармония в музиката.

Кампанията има за цел да популяризира инициативата и да даде широка гласност на каузата не само на институционално ниво, но и да получи подкрепа от страна на бизнеса. 

Преди по-малко от година начинанието за изграждане на нов акустичен музикален комплекс на България, който да има потенциала да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, и да постави София редом до големите културни центрове на света премина под патронажа на ​​президента Румен Радев.

Всеки любител на музикалното изкуство може да се присъедини като даде подкрепата си – финансова или чрез гласа си - на сайта на инициативата - https://новмузикаленхрам.бг/подкрепа-на-проекта

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!