София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

"Мета" загуби дело пред Съда на ЕС по спор за сигурността на личните данни

Мета обвини националната картелна служба, че е превишила правомощията си

13 мТехнологии 419 Иванина Игнатова

Фейсбук на Meta Platforms Inc. загуби съдебната си битка в Европейския съюз заради германска антитръстова заповед. Тя се основава на властта на американската технологична фирма да печели от огромен набор от потребителски данни.

Делото във вторник във Висшия съд на ЕС е показател за това докъде могат да стигнат европейските антитръстови регулатори, за да се уверят, че фирмите от "Силиконовата долина" няма да боравят неправилно с масивни набори от данни, събрани от потребителите.
Meta е изправена пред контрола на ЕС на много фронтове. През май тя беше засегната от рекордните 1,2 милиарда евро (1,3 милиарда долара) глоба за поверителност на ЕС и получи краен срок да спре изпращането на данни на потребители до САЩ, след като регулаторите констатираха, че не са защитили личната информация от американските служби за сигурност.

Наблюдателите на конкуренцията разглеждат потенциални злоупотреби с господстващо положение на пазара от подобия на Meta и могат също да посочат нарушения на Общия регламент за защита на данните на ЕС. Това постанови съдът на ЕС, базиран в Люксембург. В такива случаи антитръстовите агенции трябва да си сътрудничат с други органи, добави съдът.

В делото Мета обвини германския антитръстов регулатор в незаконно смесване на защитата на данните и антитръстовото законодателство, за да търси безпрецедентно преразглеждане на бизнес модела на фирмата.