София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

МЕТАВСЕЛЕНА: Новото начало на Facebook

Логото на новата компания ще бъде знакът за безкрайност в синьо

Американската компания Facebook променя името си на Meta. Това съобщи в четвъртък неговият основател Марк Зукърбърг на онлайн презентация.

„Сега се казваме Мета“, каза той, добавяйки, че въпреки ребрандирането, „мисията [на компанията] остава същата – да събира хората заедно“. Логото на новата компания ще бъде знакът за безкрайност в синьо.

Според Зукърбърг досега всички приложения и марки и това, в допълнение към едноименната социална мрежа, фото услугата Instagram и месинджърът WhatsApp, ще останат същите, но „с течение на времето потребителите няма да се нуждаят от Facebook ( като социална мрежа – ТАСС) за използване на други продукти“.

Основателят на Facebook обясни, че новото име на корпорацията идва от гръцката дума за "след" и показва, че компанията винаги има място за растеж. По-рано, в рамките на презентацията, той говори за концепцията за така наречената метавселена, която ще включва елементи на виртуална и добавена реалност. Като пример той демонстрира как потребителят може да участва в концерт, който се играе както на живо, така и във виртуалното пространство. В същото време почти цялото изпълнение на Зукърбърг се състоя на фона на виртуален интериор, който се промени по време на неговия час и половина история от селска къща с изглед към планините в анимирана космическа станция.

"Метавселена"

Новото име, замислено от компанията, е продължение на избраната от тях концепция за "метавселената", която ще обедини цял набор от не само програми, но и устройства с добавена реалност

Зукърбърг вижда бъдещото развитие на "метавселената" в създаването на виртуален свят, където потребителите ще придобият свои собствени индивидуални анимирани отражения - аватари - чрез които могат да навигират във виртуалния свят, да прекарват време в игри с разширена реалност и в същото време общувайте с други потребители, приемайте или провеждайте обаждания, купувайте или рекламирайте продуктите си, събирайте се във виртуални чат стаи.

Част от тази програма ще бъдат очила с добавена реалност, нови гласови интерфейси, системи за управление с жестове, технологии за интелигентен контрол на джаджи около потребителя и др. Компанията също така възнамерява да похарчи около 150 милиона долара за „потапящо обучение“ за създателите на съдържание, за да могат да овладеят всички нови инструменти за взаимодействие в разширената реалност.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!