София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Министерство на отбраната: Русия въоръжава Сърбия чрез граждански полети

Русия през 2019 и 2020 г. се е възползвала от това четири пъти

Русия доставя с граждански полети оръжие за Сърбия, предаде БГНЕС, позовавайки се на отговори на въпроси изпратени до Министерството на отбраната по Закона за достъп до информация.

Според действащото законодателство министърът на отбраната има право да издаде разрешителни за 3 полета годишно на военни самолети, които да прелетят над нашето въздушно пространство.

"За военни въздухоплавателни средства, министърът на отбраната разрешава преминаването през и/или пребиваването на територията на Република България с невоенен характер на до 3 въздухоплавателни средства от чужди въоръжени сили (в изпълнение на чл. 13, ал. 1, т. 4 от Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Р България на съюзнически и на чужди въоръжени сили)", заявяват за БГНЕС от МО.

Русия през 2019 и 2020 г. се е възползвала от това четири пъти, по два пъти на година, като по този начин не е надвишила разрешения брой. И четирите разрешителни са били за руски военни самолети, които е трябвало да доставят оръжие и специална техника за Сърбия.

В същото време става ясно, че Русия е намерила начин да заобиколи тези ограничения, като е доставяла специална военна продукция за Белград с граждански полети.

"Съгласно действащата нормативна база, регламентираща процесите по издаване на разрешения за извършване полети на чужди въздухоплавателни средства във въздушното пространство на Република България, няма изискване министърът на отбраната да съгласува постъпили искания", посочват от МО.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!