София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Министър Цеков: Над 70 000 българи са с по 2 ЕГН-та, така преодоляваха черни печати

"Нотариуса е променил ЕГН-то си през 1999-2000 г."

7 мПолитика 461 Антония Лазарова

Не е необичайна новина, че има хора с променено ЕГН. По данни това са над 70 000български граждани. Това заяви в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. 

"Промяната на ЕГН обикновено става въз основа на съдебен акт. Даже винаги въз основа на съдебен акт и това става по реда на охранителните производства за установяване на факти по Граждански процесуалния кодекс. За съжаление този тип исково производство, особено в годините преди присъединяването на България към ЕС, беше използвано основно за преодоляване на черни печати в паспортите за хора, които работеха нелегално", обяси ресорният министър.

Според  Цеков Мартин Божанов - Нотариуса е променил ЕГН-то си през 1999-2000 г. Министърът очаква да получи конкретните данни в края на деня.

"Най-вероятно проверката в МРРБ ще установи наличието на подобен съдебен акт. От там нататък ще трябва да се види кой е този съд и на базата на какви доказателства е извършил тази промяна", каза министър Цеков.