София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Министър Вътев: Подготвяме програма за събирателни пунктове за плодове и зеленчуци

"Искаме да насърчим сдружаването и кооперирането между производителите"

59 сАгро 495

"Подготвяме програма за събирателни пунктове за плодове и зеленчуци с финансиране, с което искаме да насърчим сдружаването и кооперирането между производителите, така че и най-малкият и най-големият да имат равен достъп до пазара. В тези събирателни центрове продукцията им ще се окачествява, ще се калибрира, ще се опакова и ще отговаря на най-високите стандарти на пазара. Това е единственият начин, по който и най-малкият може да стигне до големите супермаркети".

Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на откриването днес на ловния сезон за пернат дивеч.

Процесът няма да е лесен, но трябва да започне, за да бъдат задържани производителите в сектора, добави той.

"Все повече земеделски производители се отказват от животновъдство и от зеленчукопроизводство, както и на плодове. Още по-тъжното е, че това са хора, които, напускайки този бизнес, не остават в България", подчерта аграрният министър.

"Бракониерството е голям проблем не само за дивеча, то е голям проблем и за земеделските стопани. До момента в тези два месеца нямам получени сигнали за бракониери", коментира Кирил Вътев и увери, че при сигнали за бракониерство ще се действа безкомпромисно.