София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Министърът на енергетиката подписа ключови споразумения с ЕБВР

Ще бъдат разгледани всички възможности за съхранение на енергия, не само батерии

1 годинаПолитика 9

Министърът на енергетиката Росен Христов и първият вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие Юрген Ригтеринк подписаха две споразумения, които са ключови за Националния план за възстановяване и устойчивост.

Споразуменията са за подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия и за национална инфраструктура за съхранение на електрическа енергия от ВЕИ (RESTORE). И двата проекта са от изключителна важност за осигуряване на възможностите за включване на новите ВЕИ мощности.
 
Министерството на енергетиката и Европейската банка за възстановяване и развитие работиха в тясно сътрудничество за структуриране на обхвата на заданията с цел реализиране на националната визия за проектите, като същевременно се гарантира съответствие с Плана за възстановяване и устойчивост на България.

В подписаният вариант на споразуменията ЕБВР ще направи обстоен анализ на всички съществуващи технологии за съхранение на енергия и ще определи най-подходящите за България.

След това ще организира търгове за две системи за доставка "до ключ", т.е. цялостно проектиране, доставка на оборудване, изграждане и пуск в експлоатация. Това ще осигури максимални ползи за българската енергийна система от планирания капацитет за съхранение.

Според министър Христов широкият обхват на заданията гарантира максимална защита на публичния интерес, докато в същото време безспорния капацитет на ЕБВР, която на практика е ангажирана по-плътно в целия процес на реализация на проектите ще се използва в пълна степен. Той благодари на представителите на институцията за тяхната гъвкавост и разбиране, както и за усилията на двата екипа за спазване на сроковете по НПВУ.

По време на срещата бяха обсъдени и редица други предстоящи възможности за сътрудничество и бяха набелязани конкретни инициативи.

В разговорите участваха още: заместник-министрите на енергетиката Ива Петрова и Еленко Божков, както и Карина Караиванова - представител на България в Съвета на директорите на банката, Марк Дейвис - Регионален директор за Румъния и България, Анка Йонеску - Директор за България, Крис Басински - главен икономист и Светлин Писленски – заместник-директор.