Начало Новини Предавания На живо

Младите медици: Наредбата на МЗ ще реши дали да останем в България

Здравното министерство мълчи

09:06 ч. 30.10.2019 г.Здраве 31

Днес изтича срокът за общественото обсъждане на спорната наредба за лекарите-специализанти, която вдигна на протест младите медици.
Министерство на здравеопазването няколко пъти поправя нормативния си текст, но така и не успя да отговори на исканията им. На протеста си преди около 20 дни специализантите заявиха, че нито едно от предложенията им не е отразено в поправките на наредбата, а здравното министерство излезе с прессъобщение, в което се казва, че имат много сходни позиции..
Д-р Александра Вълчева, специализант в „Пирогов“, сподели, че младите лекари не са поканени на нова среща с Министерството на здравеопазването и посочи, че комуникацията им с него е затруднена.
Д-р Вълчева обясни, че наредбата за лекарите-специализанти е важна, защото "точките и клаузите в наредбата за специализация са основното нещо, което стимулира или демотивира младите кадри, които тепърва започват работа в системата, да останат или да заминат в чужбина".
Младата лекарка каза още, че нямат подкрепа от Българския лекарски съюз и ще продължат с протестите си срещу наредбата, която предвижда разпределението им за специализация в болници из страната, без право на избор от тяхна страна.