София 18 °C София 18°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - ясно небе Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - предимно ясно Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - слаб дъжд

МВФ одобри увеличаване на глобалната ликвидност с 650 млрд. долара

"Това ще помогне особено на нашите най-уязвими страни членки", сподели Кристалина Георгиева
14 сИкономика 474 Николай Парашкевов

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че неговият Съвет на управителите е одобрил общо разпределение на т.нар. "Специални права на тираж" (СПТ) в размер на 650 милиарда долара за увеличаване на ликвидността в световен мащаб.

"Това е историческо решение, най-голямото разпределение на СПТ в историята на МВФ и инжекция за световната икономика във време на безпрецедентна криза. Разпределението на СПТ ще бъде от полза за всички членове на фонда, за да се отговори на дългосрочната глобална нужда от резерви, изграждане на доверие и насърчаване на устойчивостта и стабилността на световната икономика", посочи управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

"Това ще помогне особено на нашите най-уязвими страни членки, които се борят да се справят с въздействието на коронавирусната криза", допълни тя.

Разпределението на Специални права на тираж ще влезе в сила на 23-ти август и ще представляват възможност за кредитите за държавите членки на МВФ пропорционално на съществуващите им квоти във фонда.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!