София 32 °C София 32°C - ясно небе Велико Търново 33 °C Велико Търново 33°C - предимно ясно Пловдив 36 °C Пловдив 36°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно ясно

На 23 септември мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона идва в България

Йончева уточни, че мониторинговата група не идва в България заради санкциите на Мангнитски
42 сПолитика 570

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в европарламента изпраща своя мисия в България. На 23 и 24 септември Мониторинговата група ще проведе срещи, свързани с Нарушаване на върховенството на закона, за медийната среда у нас, за липсата на ефективни съдебни присъди и за работата на съдебната власт. В нея ще участват 14 евродепутати, членове на трите най-големи политически групи - Европейската народна партия, "Обнови Европа" и Прогресивния алианс на социалистите и демократите, от който е и единственият български член в групата - евродепутатът Елена Йончева, начело на делегацията на мониторинговата група.

Целта е да се направи изслушване с представители на съдебната и изпълнителната власт, и ще ѝ бъдат поставени ясни и конкретни въпроси, на които евродепутатите не получиха отговори – нито от главния прокурор Иван Гешев, нито бившия премиер Бойко Борисов. Те бяха  поканени в комисията ЛИБЕ, но не се явиха лично, а изпратиха свои представители.

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева смята, че най-важно е да се установят проблемите и да се предотвратят сериозни нарушения на върховенството на закона в България във всички сфери.

Йончева уточни, че мониторинговата група не идва в България заради санкциите на САЩ по закона Мангнитски. Мисията е планирана в началото на годината, но заради пандемията е отложена, парламентарните избори на 4 април също отлагат делегацията. Според нея политическата ситуация у нас, няма да възпрепятства за 3-ти път идването на мониторинговата група

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!