София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Националната библиотека на 140 години

До 3 години сградата ще бъде напълно реновирана
пропускане
1 годинаОбщество 231

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ отбеляза своята 140-годишнина с празнично тържество и откриване на две нови пространства – зала „История на книгата“ и „Класна стая в библиотеката“. В помещението можем да разберем каква е историята на книгопечатането, да видим 3D пирамида, която изобразява историята на книгата, както и модел на Гутенберговата печатна преса.

Днес, 140 години след създаването на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, тя носи същия заряд на духовно средище, което дава възможност за сближаване на хора с общи каузи, а приемността е процес, който обединява традиция, настояще и бъдеще.

„Националната библиотека е пример за надграждане на наследеното от поколения специалисти и изследователи. Институцията се радва на респектиращо присъствие в културния живот на България, има какво да покаже и на Европа и на света, а приносът ѝ за популяризиране на българската култура заслужава признание и адмирации. Вярвам, че професионалното съвместяване на традицията с модерността ще ни помогне да предадем любовта си към словото и книгата на всеки, прекрачил прагът на тази достолепна сграда“,заяви директорът на библиотеката доц. д-р Красимира Александрова.

„Пазете паметта на българската нация, както до сега, защото нация без памет не може да съществува“, поздрави Вежди Рашидов.

Тези 140 години са били по-лесните със сигурност, смята министърът на културата Боил Банов. Според него е важното от тук насетне тази светиня и тази институция да намира своя път и да бъде стълб в нашия дух. „Всички говорим, знаете, дигитализация, съвременно общество, обаче цели поколения почваме да произвеждаме, които не могат да отворят, не могат да разлистят книга. Да разлистиш книга няма нищо общо с това на компютъра да цъкнеш и да погледнеш. Това е голямата драма и тук библиотеката трябва да опази нашия дух и да го предава нататък, щото иначе ще почнем прекалено много да се дигитализираме, ще вземем да спрем и да мислим“, заяви министърът на културата Боил Банов.

Министър Банов съобщи, че е започнал ремонтът на сградата на библиотеката и до 3 години тя ще бъде напълно реновирана.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!