София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Най-старата британска авиокомпания фалира

Компанията е основана през 1841г.

10:34 ч. 23.09.2019 г.Икономика 44

Една от най-големите туристически компании в света "Томас Кук" прекрати дейността си. Компанията въведе външно управление, съобщава RBC с позоваване на The Guardian.
В същото време около 150 хиляди клиенти на Thomas Cook, чиито полети не се осъществяват, останаха извън Обединеното кралство. Те обаче имат застраховка, която ще им позволи да се приберат, ако е необходимо. Очаква се те да се приберат у дома до две седмици. От Лондон вече коментираха, че това може да е най-голямата операция по евакуация на цивилни в историята на страната. Директорът на Томас Кук, Питър Фанхаузер, коментирайки ситуацията, заяви, че може единствено да се извини.
През последната година компанията Томас Кук, която притежаваше хотели, самолети и круизни лайнери по целия свят, имаше финансови проблеми.
Сделка с китайския Fosun можеше да спаси туристическата агенция, но не беше постигнато споразумение за сделка на стойност 900 милиона паунда, тъй като в последния момент кредиторите поискаха новите собственици да увеличат сумата с 200 милиона паунда. В неделя ръководството на Томас Кук се опита да постигне компромис, но след като преговорите се провалиха, предпочете да обяви банркут, съобщава BBC.
Томас Кук не успя да получи помощ от държавата. За отказа да спаси туристическата агенция заяви британският външен министър Доминик Рааб.
Компанията е основана през 1841г. В момента компанията има 22 хиляди служители, 9 от тях са британци. Компанията годишно обслужва повече от 22 милиона клиенти, 600 хиляди туристи в момента са на почивка, предимно граждани на Великобритания, Германия и скандинавските страни.