София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Навални е заплашен от затвор след връщането си в Русия

ФСИН заяви, че ще настоява за арест на опозиционния политик
27 сЕвроком 138

Руската федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) заяви, че ще настоява за арест на опозиционния политик Алексей Навални, поставяйки началото на потенциално драматичен нов раздор между Кремъл и Навални, който е един от най-отявлените врагове на президента Владимир Путин.

Изявлението на ФСИН на 14 януари идва дни след като Навални е обявен във федералния списък за издирване на Русия за предполагаемо нарушение на условията на условна присъда и по-малко от 24 часа след като 44-годишният мъж обяви плановете си да се върне този уикенд от Германия, където беше транспортиран за лечение, след като според немските медицински експерти е бил отровен с нервно вещество „Новичок“. Навални заяви, че ще се върне в Русия на 17 януари, въпреки че е получил известие, че ФСИН е поискала съд да промени условната му присъда в ефективна, вероятно до 3 1/2 години. ФСИН е "длъжна да предприеме всички действия за задържане" на Навални в очакване на съдебно решение за превръщане на условната присъда, която той получи през 2014 г. в затвор, се казва в изявлението на агенцията.

Присъдата на критика на Кремъл по обвинение за присвояване, според когото е политически мотивирана, стана ясна на 30 декември 2020 г.

"Не мога да кажа, че очакваме [ареста му], но той действително може да бъде задържан на летището", заяви адвокатът на Навални Вадим Кобзев пред репортери на 14 януари.