Начало Новини Предавания На живо

НЕК не действала като „организирана престъпна група“

Синдикатите атакуват недоволните от скъпия ток работодатели

НЕК не действала като „организирана престъпна група“

Синдикатите атакуват недоволните от скъпия ток работодатели

1 годинаИкономика 13 Боряна Райчева


Българските синдикати атакуваха работодателите у нас, недоволни от цените на тока и държавната енергетика. Позицията им е в отговор на претенциите на работодателите към Българската национална електроенергийна борса (БНЕБ) и Националната електрическа компания (НЕК).

“Всяка външна намеса в определянето на борсовата цена само в полза на потребителите разрушава електроенергийния сектор”, алармираха от Национална федерация на енергетиците, Независима синдикална федерация на енергетиците към КНСБ и Федерация „Енергетика“ към КТ „Подкрепа“.

Синдикатите са възмутени, че Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) правели изявления относно повишение на цените на тока на платформата „Ден напред" на БНЕБ.

На синдикатите им правело впечатление, че се анализирали само високите ценови нива: “И се мълчи за периодите на постигнати ниски цени”. Твърдението, че цените на БНЕБ са по-високи от тези на борсите в „целия Европейски съюз“ не отговаряло на истината.

Те настояват, че електроенергийният сектор заемал „значително място в икономиката на страната, в БВП“ и бил “основен фактор за сигурността на страната”. “Съзнателно или не се атакуват държавните дружества в енергетиката и се обвиняват в манипулиране на пазара на електроенергия”.

Според синдикатите НЕК имала „адекватно поведение и управление, съответстващо на закона”. “Всяко обвинение, че действа „Организирана престъпна група" е манипулативно и е недопустимо по този начин да се правят внушения за държавните дружества в частност и за електроенергийния отрасъл като цяло”.

“На твърденията, че „НЕК продължава да предлага количества, които са крайно недостатъчни" напомняме, че има производители, които притежават лицензни за производство на ток, но не предоставят никаква електроенергия. Така че мощности има, но се търси само финансов интерес”.

Докато се изисквало от НЕК и от ТЕЦ Марица изток 2 като държавни дружества “да предоставят електроенергия без съобразяване с икономическата логика”.

Според синдикатите в България “формата на собственост, частна или държавна, е равнопоставена”. “Изказванияте АОРБ, че „държавните централи и НЕК" не правят каквито и да било усилия за намаляване на разходите си, не отговарят на истината”.
Синдикатите недоумявали и от искането на бизнеса да се преструктурира НЕК чрез разделяне на обществената доставка и производството и търговия.