София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Николай Денков: Имаме 17 починали деца и 150 в болница - не можем да ги пуснем без тестове

Той уточни, че тестовете са два вида и вече са пробвани експериментално
2 мОбразование 2438 Николай Парашкевов

"МОН няма да отстъпи и от следващата седмица връща малките ученици от 1 до 4 клас в училище с тестове" това заяви образователният министър проф. Николай Денков по БНТ.

"Родителите трябва да разберат - имаме 17 починали деца и 150 в болница. Не можем да пуснем учениците без тестове, защото те ще се разболеят", категоричен беше просветният министър.

"Идеята на въвеждането на тестовете в училище е, ако едно дете е заразено, да си остане вкъщи и да не заразява другите", допълни той.

"Днес ще поръчаме от единия вид тестове, за да стартираме", уточни проф. Денков.

Той каза още, че тестовете са два вида и вече са пробвани експериментално в 51-во и 119-то училище в София, но е налице дискусия, поради което решението дали да се използват и двата типа тестове, ще бъде взето на отрасловия съвет днес със социалните партньори.

"Преболедувалите ученици и ваксинираните няма да бъдат тествани", подчерта още министърът на образованието.

Министирът аргументира нуждата от тестовете и с това, че трябва да бъде съхранено и запазено здравето и животът и на предподавателите.

"Над 100 са починалите учители от миналата година", припомни проф. Денков.

Той добави, че това е шок и за самите ученици.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!