София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Норвегия: Русия взема превес в Украйна

"В тази война Русия в момента е в по-силна позиция''

1 мОбщество 527 Кристияна Стефанова

Русия печели предимство във войната в Украйна благодарение на по-големия брой войници и материали, доставени от Китай, Северна Корея и други страни, предупреди разузнавателната служба на Норвегия.

Представяйки годишния си доклад за риска заедно с други норвежки служби за сигурност, ръководителят на звеното за военно разузнаване Нилс Андреас Стенсонес заяви, че Киев ще се нуждае от "обширна" западна военна помощ, за да промени ситуацията.

"В тази война Русия в момента е в по-силна позиция, отколкото беше преди година, и е в процес на получаване на предимство", заяви Стенсонес пред репортери.

Той заяви, че Русия "може да мобилизира около три пъти повече войски от Украйна", че "Москва се справя със санкциите по-добре от очакваното", а нейната промишленост вече може да произвежда достатъчно боеприпаси, бойни машини, безпилотни самолети и ракети, за да може войските ѝ "да поддържат военните си усилия през цялата година".

Русия получава военна подкрепа и от Северна Корея, Иран, Беларус и Китай, каза той. Китай не е доставял оръжия, а "машини, превозни средства, електроника и резервни части", необходими на оръжейната промишленост на Москва.

"Ще е необходима мащабна западна оръжейна помощ, за да могат украинските сили да се защитят и да си върнат инициативата в конфликта", каза Стенсонес. Той изтъкна исканията на Киев за боеприпаси, далекобойни оръжия, противовъздушна отбрана, танкове и изтребители.

Норвегия, заедно с Дания и Нидерландия, се съгласи да предостави на Украйна изтребителите F-16, които тя поиска от своите съюзници.

"Норвегия и Европа трябва да са готови да поемат по-голяма отговорност, за да гарантират собствената си сигурност и тази на съюзниците си", заяви норвежкият министър на отбраната Бьорн Арилд Грам. /БГНЕС