София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Нов рекорд на биткойна

Поскъпна с 2,7% и достигна до 30 195 долара
пропускане
3 чИкономика 242 Златина Петкова

Биткойнът с нов рекорд. Криптовалутата поскъпна с 2,7% до 30 195 долара в днешната следобедна търговия. Така беше обновен историческия  максимум, сочат данните на специализирания портал КойнДеск (CoinDesk), цитирани от  агенция ТАСС.

Припомняме, че миналата година беше изпълнена със сътресения за най-популярната криптовалутата, която в началото на 2020-а се търгуваше за около 8 000 долара, а след това при избухването на пандемията през пролетта поевтиня до близо 4 000 долара. Постепенно курсът на биткойна започна да расте - тенденция, която силно се ускори през есента. От средата на октомври стойността на биткойна е скочила над два пъти.

През 2020-та инвеститорите отново насочиха вниманието си към дигиталните валути, отчасти благодарение на усилията на платежна платформа, която се опитва да даде възможност на клиентите си да се разплащат с цифрови пари. Освен това все повече институционални инвеститори се насочват към пазара на криптовалути, от който биткойнът държи близо  дял от близо 70%.