София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

НОВА НАРЕДБА ЗА ОНКОЛОГИЧНИТЕ ОТДЕЛЕНИЯ В СТРАНАТА

СПОРЕД НЕЯ ПОЛОВИНАТА ОТДЕЛЕНИЯ МОГАТ ДА БЪДАТ ЗАКРИТИ
5 годиниЗдраве 23 Боряна Райчева

Нова наредба може да закрие повече от половината онкологични отделения в страната. С документа разполага Центърът за защита на правата в здравеопазването, заяви председателят на организацията д-р Стойчо Кацаров.

Според наредбата градове като Благоевград, Хасково, Добрич и Габрово се предвижда да останат без нито едно легло за лечение на онкоболни хора. В столицата тези пациенти ще се лекуват единствено в Онкологията и в една частна болница. Във Варна с онкологично отделение ще разполага само болница „Св. Марина“. Според Центъра за защита на правата в здравеопазването леглата за онкоболни в Пловдив намаляват драстично – от 300 на 20.
Обяснението на председателя на организацията д-р Кацаров е, че това е резултат от идеята на здравния министър Петър Москов пациентите да се лекуват само в болници, които предлагат комплексни грижи.
Москов обаче определени тези твърдения като спекулативни. По негови думи, от юли тази година трябва да бъдат въведени пръстовите идентификатори в болници и аптеки. Ако от Лекарския съюз не са съгласни, няма да бъде подписан рамков договор.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!