София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Обявяват класиранията за първи клас

11 500 са местата за първокласници тази година

Обявяват класиранията за първи клас

11 500 са местата за първокласници тази година

2 годиниОбразование 19 Боряна Райчева


Днес всички училища в София обявяват класиранията за първи клас. Това ще се случи в 17 ч., когато във всяко едно училище ще бъдат изнесени списъци с приетите първокласници. Те ще бъдат публикувани и в интернет страниците на училищата.

Тази година водещ критерий за класиране е уседналостта. Поне три години на един и същ постоянен или настоящ адрес в София в прилежащия район на училището почти сигурно ще гарантира прием на детето в първи клас.

Общо местата за записване на първокласници в София са 11 500. От Министерство на образованието на науката уверяват, че места ще има за всички деца.

След обявяване на списъците родителите ще имат два дни – 4 и 5 май, за да запишат децата в съответното училище. От тях се изисква да носят оригинално свидетелство за завършване на предучилищна група и акт за раждане.

На 6 юни директорите ще оповестят колко свободни места са останали в съответното училище след първо класиране и ще бъде проведено второ класиране. Записването на децата след второ класиране ще се проведе на 9 и 10 юни.