София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ ПРЕД ФАЛИТ?

ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ СЕ ТРЕВОЖАТ ЗАРАДИ НОВАТА МЕТОДИКА НА ПЛАЩАНИЯ
6 годиниЗдраве 19 Боряна Райчева

Сдружението на общинските болници има възражение срещу новата методика на плащане от Националната здравноосигурителна каса, която влиза в сила този месец. Това заяви председателят на сдружението и директор на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев в интервю за националното радио.
Новата стратегия предвижда болниците да работят с 90% от разходите си за изминалата година, а лечебните заведения, обслужващи спешни случаи – с 95% от разходите си за 2014 г. Те трябва да планират дейността си така, че плановите операции и по-леките случаи да бъдат на изчакване спрямо спешните и неотложните, които ще бъдат с предимство. Според Тотев по този начин хората ще бъдат принуждавани да ходят от болница в болница, което ще доведе до фалит много от обществените медицински заведения. С така устроената методика се ограничават опциите за разширяване на дейността им, което ще донесе единствено нови загуби.
Тотев коментира още, че общинските лечебни заведения се финансират от един константен бюджет, който по думите му „е елегантен начин на държавата да се отърве от общинското здравеопазване“.
Той съобщи, че са започнали дейности по обжалване от Българския лекарски съюз на постановлението на Министерски съвет, с което Здравната каса се задължава да плаща на болниците само след проверка на данъчното състояние на заведенията и осигуровките, дължими към държавата. По думи на Тотев това ще забави приходите на общинските медицински заведения от касата, което ще затрудни своевременното изплащане на заплати и доставки.
Председателят на сдружението заяви, че към момента не е обсъждан вариантът за протест.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!