София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Омбудсманът сезира министри за проблема с водата в Омуртаг

Жителите на града живеят при изключително тежък воден режим
9 сОбщество 203 Златина Петкова

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръки до регионалното министерство, областния управител на Търговище и министъра на околната среда и водите, в които настоява за своевременно подобряване качеството на водоснабдителната услуга в гр. Омуртаг и региона.

Повод за препоръките й става сигнал от жители на гр. Омуртаг, които алармират, че от десетки години са поставени на режимно водоподаване, но в последните месеци ситуацията с липсата на вода е станала нетърпима заради изключително тежкия режим на водоподаване към населеното място. На практика те получават вода веднъж в седмица, само за няколко часа.

В писмото си до екоминистерството Диана Ковачева изтъква, че "ВиК операторът вижда частично решение на проблема с включване на още един водоизточник край с. Кипнилово. Поради близкото му местоположение до довеждащия водопровод, включването му може да отнеме само 24 часа. По този начин в града може да се осигури вода през ден. За целта Община Омуртаг и ВиК операторът се подали искане до Министерство на околната среда и водите да разреши водовземане, но до момента нямат отговор. Ковачева настоява този отговор да бъде даден възможно най-скоро, за да се разреши проблемът на хората.