София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

ОТ ДНЕС: Безплатни лекарства за пациентите с COVID-19 с леки или средно тежки симптоми

Задължително условие е да са се прегледали в някоя от COVID зоните
1 мЗдраве 495

От днес пациентите с леки и средно тежки симптоми на COVID ще получават безплатни лекарства за домашно лечение. Освен възможност за безплатно лечение у дома, пациентите могат безплатно да получат и клиничен преглед, лабораторни изследвания и рентгенови снимки. Услугата е достъпна и за здравно неосигурени пациенти. За първи път Здравната каса ще поема домашното лечение на болните от COVID-19.

50 са разкритите COVID зони за доболнична помощ. Във всяка от тях работят лекар и медицинска сестра от съответния медицински център или поликлиника. Безплатните лекарства са разделени в три групи - антибиотици, кортикостероиди и медикаменти за разреждане на кръвта. Задължително условие е да са се прегледали в някоя от COVID зоните.

До 50 000 лева за апаратура ще получат ДКЦ-та и медицински центрове, където има разкрити COVID зони. Те ще получат и допълнително пулсоксиметри, които ще се дават временно на пациентите, за да следят нивата на кислород в кръвта.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!