София 7 °C София 7°C - предимно ясно Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - ясно небе Пловдив 8 °C Пловдив 8°C - предимно ясно Варна 11 °C Варна 11°C - ясно небе Бургас 10 °C Бургас 10°C - ясно небе

Отново отложиха делото на Лютви Местан, един от адвокатите му е глобен

Следащото заседание е насрочено за 5 юли
7 сПравосъдие 183 Христина Владимирова

Окръжният съд в Кърджали отново отложи делото на Лютви Местан за катастрофата край село Загорско през 2019 г., при която почина 6-месечно бебе. 

Причината беше, че адвокатите на Местан не се явиха в съда, с което се нарушава правото му на защита.

На заседанието присъстваха и двамата обвиняеми – Лютви Местан и Юсеин Ахмед, бащата на починалото дете. 

Един от адвокатите на Местан Менко Менков е посочил като причина участието си в заседание на Специализирания наказателен съд. 

„Делото е изключително сложно от фактическа и правна страна, а поетият служебен ангажимент като защитник включва синхронизиране на линията на защита с адвокат Менко Менков“, заяви вторият защитник на Местан Наско Дойчев. 

Прокурорите по делото Василева и Георгиева определиха мотивите на адвокат Дойчев като неуважителни, а липсата на защитника, като пречка за даване ход на делото, за което поискаха да му бъде наложена парична санкция, вследствие на което той е глобен с 800 лв. 

На заседанието не се явиха и частните обвинители по делото, както и съдебните им защитници. Този факт според прокуратурата не е пречка за гледането му, поради което за тях не бе поискана парична санкция. 

Адвокатите на Лютви Местан са поискали от съда по време на следващото заседание в залата да бъдат възпроизведени телевизионни репортажи от деня на катастрофата, както и събиране на нови доказателства. 

По думите на Лютви Местан, репортажите са в основата на обвинителната теза на прокуратурата, а съгласно Наказателно-процесуалния кодекс защитата има симетрично право да се позове на тях. 

„Ще докажа и на слепите с видеорепортажите от 14-и, че в деня на катастрофата на това кръстовище няма стоп линия, има множество високи храсти, които изцяло закриват знака в далечината, а прокуратурата ме обвинява, че съм виждал 21 метра преди него“, заяви Местан след като излезе от съдебната палата. Той предупреди, че ако съдът не допусне искането му, ще свика пресконференция. Местан изрази и намерението си да поиска отново отвод на съда. 

Следащото заседание е насрочено за 5 юли от 10 ч., а предходното такова беше прекъснато във фаза на разпит на свидетел. 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!