София 24 °C
Велико Търново 27 °C
Пловдив 29 °C
Варна 30 °C
Бургас 29 °C
Начало Новини Предавания На живо

Парад за деня на Франция (ВИДЕО)

Еманюел Макрон събира европейски лидери, за да обсъдят отбраната
пропускане

Парад за деня на Франция (ВИДЕО)

Еманюел Макрон събира европейски лидери, за да обсъдят отбраната

10 месецаИстория 216 Боряна Райчева


Във Франция честват националния празник на страната. Президентът Еманюел Макрон поведе традиционния военен парад в центъра на Париж. Тази година темата на парада е сътрудничеството на страните от Европа в сферата на отбраната. Наред с френските войски участват подразделения от Германия, Великобритания, Белгия, Испания и Холандия.

По главното парижко авеню Шан-з-Елизе преминаha общо 4300 военни, 196 военни машини, 237 коня, а във въздушната част на парада участваха 69 самолета и 39 хеликоптера.

14-ти юли е денят, в който гражданите на Париж превземат Бастилията и освобождават политически затворници, като един от повратните моменти във Френската революция. Военният парад по Шанз-Елизе е най-старият в Европа. За първи път се е провел преди 139 години и традиционно минава от Триумфалната арка до площад Конкорд.

Вечерта на Марсово поле в подножието но Айфеловата кула ще има концерт с изпълнения на Берлиоз, Бизе, Бетовен и Щраус и на известни оперни певци. Тържествата в Париж ще приключат с 30-минутна заря край Айфеловата кула.

Празненства ще има и в редица други градове. В Ница за първи път след атентата, извършен преди 3 години на 14 юли, ще има заря по повод националния празник. В атентата, при който френски гражданин от тунизийски произход, вряза камион в празнуващото множество, загинаха 86 души, а над 430 бяха ранени. Отговорност за атаката пое Ислямска държава.