София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Пламен Киров за новата Конституция: Трябва да видим как ще се реализира детската мечта на Христо Иванов

„Вносителите четат чужди Конституции“

22 сПолитика 384 Иванина Игнатова

Много сме близо до промените в Конституцията. Не само е известна датата, на която ще започне - 6 октомври, но се знае и датата, на която ще приключи конституционната ревизия – 6 декември“, каза проф. Пламен Киров, преподавател по Конституционно право в ефира на Бтв.

По думите му датите съобщил Христо Иванов, който "дирижира този процес".

„Трябва да видим как ще се реализира детската мечта на Христо Иванов“, коментира Киров.

„Това не е обикновен законодателен процес. Тук става въпрос за изменение на Конституцията. Когато вие гласувате на първо четене не може да промените смисъла и съдържанието на това, което е прието. В крайна сметка, когато се гласува на първо четене един проект за изменение на Конституцията, на второ и трето не може да излезете от смисъла и рамката, която е зададена с първото четене“, обясни професорът.

„Проектът, който в момента се обсъжда, направи нещо трудно постижимо при други условия. Започнаха да си говорят гилдиите на прокурорите, следователите и съдиите“, посочи той.
Според него законопроектът определя рамката, в която протича дискусията. „Има спорове дали разделянето на ВСС на два самостоятелни съвета е от компетенциите на Велико народно събрание. Тези спорове се решават от КС“, категоричен бе той.

„Изглежда, че не сме длъжни да се съобразим с Венецианската комисия, защото нейното становище ще дойде, след като проектът е приет на първо четене. Мисля, че няма проект на Конституция на президента. Ако имаше, той трябваше да бъде внесен. След като вече е внесен проект, Радев няма да внесе друг“, посочи преподавателят по Конституционно право

По думите му магистратите били против отнемането на правомощията на държавния глава. По-точно за назначаването на „тримата големи“. „Вносителите четат чужди Конституции“, посочи Киров.