София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Политолог: Москва е готова за ролята на младши партньор в стратегическата ос между Китай и Русия

"Си Дзинпин успешно стартира налагането на опит за създаване на нов международен имидж на Китай"

35 мПолитика 200

"Ако някой е имал съмнения как изглежда и как се оформя структурата на международната система, то след посещението на китайския лидер Си Дзинпин в Русия те приключват. Има консолидация на стратегическата ос между Китай и Русия. Както в момента се развиват отношенията, Русия вече е готова да приеме ролята на младши партньор в тази ос. Си Дзинпин успешно стартира налагането на опит за създаване на нов международен имидж на Китай, който стъпва върху претенцията, че страната може да е посредник и да разрешава сериозни глобални конфликти".

Това заяви за БНР политологът Владимир Шопов.

"Посещението беше интересно и от гледна точка на това, че Китай не държи много на мирния план за Украйна. Цялата дипломатическа архитектура на това посещение, на евентуалния диалог с Украйна, ми се струва, че щеше да бъде построена по различен начин, ако Китай имаше сериозно намерение да осъществява този план. Даваме си сметка, че освен всичко останало, тази война е битка на интерпретации и възприятия", подчерта Шопов.

Според политолога Китай не е неутрален по отношение на войната в Украйна:

"Ако иска да изиграе такава роля, трябва да видим опит на Китай да застане на еднакво разстояние от двете страни. Китай и Русия искат да заемат политическата инициатива и да стартират разговора за края на войната при условия, неприемливи за Украйна. Като през идните месеци да се опитват да създават впечатлението, че са водещите играчи, които теглят процеса към разрешаване. На Запад няма как това да бъде възприето".