София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Посланик Панайотов: САЩ правят стратегия за Черно море, няма да е публичен документ

"Трябва да инвестираме във въоръжаване и това е едно от предизвикателствата преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон"

11 дниПолитика 2 Васил Василев

"САЩ правят стратегия за Черно море. Това е продължение на закона за Черно море отпреди година и част от бюджета за отбрана на Щатите". Това съобщи за БНР посланикът ни в САЩ Георги Панайотов и допълни че мерките са важни са сигурността в ресгиона.    

"Стратегия. Знам, че е почти готова. Тя няма да бъде публичен документ. Става въпрос за засилен ангажимент на Съединените щати към всички черноморски държави, които имат излаз на Черно море: енергийна сигурност, инфраструктура, търговия и инвестиции, подкрепа за укрепване на демократичните институции, борба с корупцията. Значението на Черно море нараства. Оценката на Съединените щати, на НАТО е, че ако Украйна бъде победена, това ще е край на системата за сигурност, каквато ние я познаваме".

България трябва да инвестира във въоръжаване. И това е едно от предизвикателствата преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли, каза още Панайотов. "България трябва да инвестира в отбрана. България трябва да модернизира собствените си въоръжени сили, да развива способности, да навакса изпуснатото време, защото много време е изпуснато. Трябва да се модернизираме, трябва да се интегрираме още по-дълбоко в НАТО", категоричен е Георги Панайотов. Посланикът припомни, че до края на тази година ще минат първите тестове на новите Ф-16.