София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Поставиха с. Ясеновец под карантина заради COVID-19

Положителните резултати са 14
пропускане

Поставиха с. Ясеновец под карантина заради COVID-19

Положителните резултати са 14

4 дниЗдраве 734 Ивана Иванова


Село Ясеновец в област Разград е поставено под 14-дневна карантина заради увеличаване на броя случаи на коронавирус. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Разград.

С цел ограничаване разпространението на коронавируса, както и недопускане пренасянето му в други населени места на областта, Областният оперативен щаб за борба с COVID-19 на територията на област Разград предложи да се въведат строги противоепидемични мерки в село Ясеновец, като се ограничи движението на хората от населеното място. На всички входове и изходи на селото ще има контролно-пропускателни пунктове, които ще проверяват целта на пътуването и ще пропускат само хора с уважителни причини.

Възлага се на директора на РЗИ – Разград да съгласува изпратените документи, съгласно Закона за здравето, с главен държавен здравен инспектор и след потвърждение, да издаде заповед, в която ясно да бъдат конкретизирани противоепидемичните мерки и начина на пропускателния режим в с. Ясеновец.

За периода от 16.00 ч. на 14 май 2020 г. до 09.00 ч. на 15 май 2020 г. има установени четири нови случая на положителни за COVID-19 жители на село Ясеновец. Касае се за две жени и двама мъже, контактни на хоспитализираните в Инфекциозно отделение. От същото село в отделението със симптоми са хоспитализирани един мъж и една жена. Същите са в добро общо състояние. Другите двама са без оплаквания и са им връчени предписания. Поставени са под 28-дневна домашна карантина.

Общо положителните за областта са 14, от които 4 са хоспитализирани – от с. Ясеновец и 10 са под домашна 28-дневна карантина, разпределени, както следва – община Исперих - 4 лица от с. Бърдоква, община Разград – 10, като 9 са от село Ясеновец и 1 от гр. Разград. Общо контактни са 12 души.