София 4 °C
Велико Търново 3 °C
Пловдив 10 °C
Варна 10 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

ПП АБВ настоява ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ да бъде незабавно отстранено

"Осигуреният достъп до АЕЦ „Козлодуй“ е престъпление", смята политикът
5 мПолитика 234 Мирослав Митков

ПП АБВ настоява ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ да бъде незабавно отстранено, съобщи пред медиите председателят на партията Румен Петков. Повод за това е визитата на американския посланик Н. Пр. Херо Мустафа в ядрената централа, което стана ясно, че е по решение на ръководството на централата. 

Информацията бе предоставена на ПП АБВ от председателя на ДАНС Димитър Георгиев по официален ред и след заявление от страна на партията за информация по ЗДОИ. Същото заявление бе изпратено с копие и до енергийния министър, но отговор от там все още липсва. 
В отговора от ДАНС се посочва, че при еднократни посещения на стратегическа зона, каквато е АЕЦ „Козлодуй“, се осигурява достъп на лицата, без да е необходимо издаване на разрешение от Държавната агенция „Национална сигурност“. Визити като тази на Н. Пр. Херо Мустафа и придружаващите я лица се осъществяват по реда за еднократни посещения в стратегически зони, определен от ръководителя на АЕЦ „Козлодуй“.

Румен Петков коментира, че осигуреният достъп до АЕЦ „Козлодуй“ е престъпление към сигурността на обекта, престъпление към технологията, която се използва, престъпление към използваното ядрено гориво и всички формули, които се реализират в централата, за да може тя да осигурява ток. 

„Ще се обърнем към ръководителя на АЕЦ „Козлодуй“ с искане да ни бъде предоставен правилника или документа, с който той е уточнил начина на заявяване, поканване, еднократно влизане на хора в стратегическата зона. Ако стратегическата зона е с характер на „Плод и зеленчук , всеки когато и както му скимне да ходи в нея и да си взима стратегически документи, значи нещо сме се объркали“.

Румен Петков добави, че ПП АБВ ще се обърне за съдействие и към прокуратурата във Враца, защото централата е във Врачанска област, за образуване на незабавно производство и отстраняване на ръководството на ядрената централа до приключване на проверката.