Православната църква почита паметта на Свети Архангел Гавраил

Традицията го свързва най-вече с Благовещението

7 месецаОбщество 2

Архангел Гавраил (от еврейски - "сила Божия") е един от седемте архангели, представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията - Христос.

Православните християни отдават почит на светеца два пъти годишно.

Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св.пр. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос.

Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди Светия Богомладенец. Архангел Гавраил се явил и на св.пр. Данаил и му изяснил видението за овена и козела, както и тайната за седемдесетте седмици.

В християнската традиция архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

В някои юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите: над огъня, над водата и узряването на плодовете.

Имен ден празнуват Гаврил, Гавраил, Гаро, Гальо, Гаврила, Гаврилка, Габриел, Габриела, Габи. Същите имена празнуват своя имен ден и на 26 март.

ОЩЕ ОТ Общество

Емил Караниколов: Ремонтът на яз. „Бели Искър“ ще струва минимум 40 млн. лв.

Коментар пред журналиста Сашо Диков за предаването „ЕвроДикоФ“

2 чОбщество

Макрон внесе законопроектa за пенсионната реформа в парламента

Междувременно хиляди протестираха срещу реформата в Париж

6 чОбщество

Русия: Ситуацията с дипломатите ни в България е представление

"Руският дипломатически департамент не е получил официална информация"

8 чОбщество

Грипна епидемия и в София-град

Учебният процес в 273 училища ще бъде преустановен до 4-и февруари

9 чОбщество