Начало Новини Предавания На живо

Празнуваме европейския ден на шоколада

За първи път сладкото изкушение е произведено у нас през 1901 г.
пропускане

Празнуваме европейския ден на шоколада

За първи път сладкото изкушение е произведено у нас през 1901 г.

2 годиниЛюбопитно 24 Боряна Райчева


 

На 7-ми юли европейците празнуват любовта си към шоколада. Датата била избрана, защото на този ден през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания.

 

 Шоколадът води началото си от ацтеките, които наричали какаовите зърна „храна за боговете“. Какаовото дърво било свещено за тях, смятали го за дар от бог Кетцалокоатъл. Използвали зърната му дори като платежно средство.

 

Маите пък го свързвали с плодородието, затова и до днес шоколадът се възприема като афродизиак. 

 

 Първото шоколадово блокче е направено през 1842 г. от британеца Джон Кадбъри. По-късно в Швейцария Даниел Петер решил да експериментира и към какаото той добавил кондензирано мляко и това било началото на познатия ни днес млечен шоколад.

 

 Първият български шоколад, поизведен на наша територия, се появява през 1901 г., като негов създантел Велизар Пеев-пенсиониран военен, роден преди 159 години в Чирпан. Той построил пекарна в София и за да натрупа опит в шоколадовия бизнес,за да замине за Франция.

 

 Мечтата му се сбъдва и той отваря своя малка фабрика в Париж. Всички получени умения там, той прилага по-късно отново в родината си, след своето завръщане. С усилията на десетина работници, 3-4 машини и с пет конски сили електрическа енергия първият български шоколад се появява на пазара.

 

Пеев внасял какаовите зърна от Латинска Америка и Холандия. Въпреки че по онова време потребителите трудно посягали към изкушението, а свещеници го заклеймили като дяволско творение, шоколадът на Велизар Пеев получил награди за качество в Берн, Париж и Виена.

 

 Днес денят на шоколада се отбелязва във всички страни от Европейския съюз, а според съвременната статистика през живота си човек изяжда средно около 10 000 шоколадови блокчета.