София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Старт на търговските преговори между САЩ и Китай

Американска делегация пристигна в Пекин

Старт на търговските преговори между САЩ и Китай

Американска делегация пристигна в Пекин

2 годиниИкономика 21 Боряна Райчева


Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че американска делегация пристигна в Китай за разговори относно търговията и отбеляза, че очаква по-нататъшна работа с китайския президент Си Дзипин по този въпрос, предаде РИА Новости.

"Нашият велик отбор е в Китай, където се опитват да се споразумеят за общи  „правила на играта" в търговията.  Очаквам, че скоро ще се срещнем с председателя на Китай Си Дзипин.  Ние винаги ще бъдем в добри (отлични) отношения!", пише американският лидер в своя Twitter .

Разговорите между САЩ и Китай за търговия ще се проведат в Пекин на 3 и 4 май. По-рано бе съобщено, че американската делегация ще включва министъра на финансите, министъра на търговията, търговски представител с ранг на министър, асистенти на американския президент,  както и посланикът на САЩ в Китай. Делегация на Китай е водена от китайския премиер Лиу Той.

Това са първите разговори, които страните ще проведат след началото на търговския конфликт поради американските вносни мита върху стомана и алуминий, както и заплахите на Вашингтон за налагане на мита върху китайски стоки, възлизащи на около 150 милиарда долара внос от САЩ годишно.