София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Преизбраха Николай Малинов за председател на НД “Русофили”

Той залага като акцент в програмата си работата с младото поколение

Преизбраха Николай Малинов за председател на НД “Русофили”

Той залага като акцент в програмата си работата с младото поколение

6 сПолитика 813 Златина Петкова


Нов четиригодишен мандат начело на Национално движение “Русофили” получи Николай Малинов. Малинов беше преизбран единодушно от Общото събрание на формацията.

Пандемия от коронавирус ограничи присъствието на чуждестранни гости, но приветствия и мили думи за дейността на Движението изпратиха ръководителят на Комисията по международни отношения на Съвета на Федерацията Константин Косачов, председателят на Комитета по развитието на гражданското общество, въпросите за обществените и гражданските организации към Държавната дума на РФ С. А. Гаврилов, руският посланик в България Анатолий Макаров, президентът на Международната Славянска Академия, заслужилият деятел на науката на РФ Сергей Бабурин и изпълнителният директор на Фонд "Русский мир" В. В. Кочин.

В рамките на събранието беше отбелязана интензивната програма на Движението през изминалите години. 

“За последния мандат станахме свидетели на откриване на редица паметници и паметни знаци, посветени на българо-руското братство, организиране на множество конкурси и фестивали на територията на цялата страна, провеждане на редица изложби, конференции, кръгли маси и концерти, както и разширяване на образователните дейности”, посочи Малинов.

Преизбраният председател заяви, че "силна е само тази държава, която пази своите завети, заветите на своите предци". Той допълни, че корените на българи и руснаци са толкова преплетени, че и за двата народа е от особена важност да пазят, както своето общо минало, така и да развиват бъдещите си културни и обществени връзки. В тази връзка Движението се ангажира да се противопоставя на всички опити за въвличане на България във враждебни действия спрямо Русия. 

Малинов заяви още, че в предстоящия четиригодишен мандат движението ще продължи да разширява и просветната си дейност. Сред бъдещите основните насоки и задачи на формацията акцентът ще бъде  младото поколение, като там целта щяла да бъде  развитието и разпространението на езиковите и културни връзки между България и Русия.