Начало Новини Предавания На живо

Прекратиха делото за конфискация на имущество срещу Христо Бисеров

КПКОНПИ ще плати над 50 000 лева на него и семейството му

16:25 ч. 21.06.2019 г.Правосъдие 11

Софийският апелативен съд (САС) прекрати делото за конфискация срещу Христо Бисеров и семейството му, след като
Софийският апелативен съд прекрати делото срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров за конфискация на имущество за близо 2 млн. лв. Съдът прие, че гласуваните от парламента спешни законодателни промени, с които изрично се регламентира, че гражданската конфискация не е обвързана с наказателното дело, противоречат на правото на Европейския съюз (ЕС).
Бисеров вече беше оправдан за данъчни и валутни престъпления, а прокуратурата не го обвини в пране на пари. До прекратяване на редица дела се стигна след определение на Върховния касационен съд, според което конфискацията е недопустима след прекратяване на наказателното производство.
Председателят на САС Даниела Дончева е председател на състава и докладчик по делото срещу Бисеров, съпругата му Мария и доведения му син Ивайло Главинков.
В определението си тя пише, че промяната в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество и в нея беше записано, че и доказано невинни могат да бъдат обект на подобно производство. Това обаче противоречи на Директива 2014/42/ЕС за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз.
Затова съдът е решил да приложи директно директивата, която има преимущество пред националното право, а в нея се казва, че „конфискация означава окончателно отнемане на имущество, постановено от съд във връзка с престъпление“. В случая с Бисеров пък престъпление няма.