София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ПРОЕКТ ЗА ТРЕТИ ТУНЕЛ ПОД БОСФОРА

ТУРСКИЯТ ПРЕМИЕР ОБЯВИ, ЧЕ ЩЕ СЕ ПОСТРОИ ТРЕТИ ТУНЕЛ ПОД БОСФОРА
пропускане
5 годиниТехнологии 687

Турция ще започне изграждането на трети  трети автомобилен и железопътен тунел под пролива Босфора, който да свързва двете части на Истамбул. Това съобщи турският премиер Ахмет Давутоглу на пресконференция.
Дължината на тунела ще е 6,5 километра и ще има три нива. Две ще са за автомобили и едно -  за влакове и метро. Новото съоръжение ще е готово до 2020 година, обеща премиерът.
Проектът е на стойност 3,1 милиарда евро и ще се осъществи в рамките на публично-частно партньорство. Което означава, че няма да струва нищо на турските граждани.
Това е един грандиозен проект, който по думите на премиера, е „предвестникът на “нова Турция“ и ще бъде построен един нов Истамбул.
Припомняме, че първият железопътен тунел под Босфора беше открит през 2013 година. Вторият тунел, който е за автомобили, се строи и трябва да бъде открит през 2016 година.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!