София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Аргирова: Осем дни са нужни, за да се приготви ваксина, останалото е производство

По думите на вирусолога учените са знаели, че ще се появи мутация на вируса
33 сЕвроком 2162

„Много неща се промениха. Нека да почнем от начало. Най-напред се промени самият вирус. Самият вирус не е този, който беше в началото - т.е аз многократно съм казвала, че Уханският вариант - ще го нарека така, защото той се оказа наистина един вариант от многото - вече на практика не циркулира. Два други варианта вече не циркулират, затова пък се появиха мутанти”, заяви председателят на Българското дружество по медицинска вирусология проф. Радка Аргирова, предава NOVA.

По нейните думи, учените са знаели, че ще се появят мутации, защото това е в природата на РНК - съдържащите вируси. Не за всички обаче се знае точно и достатъчно относно тяхната вирулентност, патогенност и другите им качества.

„Сега, разбира се, знаем за единия, който е широко и така застъпен в целия свят и който дойде от началото на март. Навсякъде го има. Сега този, за който се говори, че е нов - на практика не е нов, знае се, че го има в Европа.

Разбира се може би е бил нов за Великобритания - факт е, че те го докладват, значи е нов за тях. Но в Бразилия също през март докладваха за него и това го знаем”, категоричен е вирусологът.

"Още в самото начало на пандемията със сравнително бързи темпове учените установиха спецификата на COVID-19 и имаха яснота за структурата на вируса. „Според мен вече има яснота, защото напълно е дешифриран неговият геном, а щом като е известен вирусният геном, както и всичките белтъци, които този геном кодира-вече знаем кои са и най-важните, така че пътят към създаване на ефективен имуноген е открит. Имуноген означава препаратът, който ще участва във ваксината”, категорична бе професор Аргирова.

"Осем дни са нужни, за да се приготви такава ваксина, останалото време за производство. Това е непосредствено едно върху друго, етапи на изследване. Всички етапи на БиоНТех са направени, тук се оказва, че 10 трилиона долара са дадени, за да се направи такава ваксина с такава скорост", допълни тя.

По думите и има нещо, които все още не са известни за тези ваксини. Не знаем как тези жени влияят върху бременните жени. Въпреки че пише, че няма сведения за странични реакции. За деца също не е ясно, както и влияние върху алергични състояния, автоимунни заболявания, множествена склероза. За имунодефицитните групи тя препоръча ваксината на АстраЗенека.