София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Проф. Ива Христова: Скоро у нас ще има трета бустерна доза

Според нея рисковата група сред децата са тези с наднормено тегло и вродени заболявания
18 сЗдраве 488 Николай Парашкевов

"Скоро у нас ще има трета бустерна доза от ваксините срещу коронавирус. Ще има такава препоръка за определени рискови групи", това заяви пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

"Тази доза се прави 8 месеца след втората и се прави за подсилване на имунитета. Ще се препоръча за хора с имунен дефицит, за онкоболни, както и за възрастните над 65 години", допълни тя.

Христова добави, че децата не заразяват, а биват заразявани и поясни, че един учител може да  зарази цяла класна стая.

"Затова е важно възрастните да са имунизирани", категорична бе Ива Христова.

"Тези с наднормено тегло и с вродени заболявания са рисковите групи сред децата и за възрастовата категория, за която е разрешено, трябва да има ваксинация", каза още тя. 

Ива Христова обясни и че мерките трябва да се спазват и от имунизираните, защото при някои има спад на антителата заради специфика на организма. 

Специалистът коментира и новият "Мю" вариант, но уточни, че за момента той не е широко разпространен.

Тя прогнозира, че в следващите две седмици ще има завишаване на заразените, но се надява после да има плато и случаите да бъдат под 3000.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!