София 7 °C София 7°C - разкъсана облачност Велико Търново 7 °C Велико Търново 7°C - предимно ясно Пловдив 9 °C Пловдив 9°C - предимно облачно Варна 9 °C Варна 9°C - предимно облачно Бургас 10 °C Бургас 10°C - предимно ясно

Проф. Иво Петров: Децата не са само преносители на COVID, могат да го изкарат тежко

Кардиологът заяви, че вече си е поставил ваксина срещу коронавирус
18 сЕвроком 473

”Ваксините не крият рискове за сърдечно-съдовите заболявания. Трябва да се ваксинират всички, които нямат противопоказания за ваксиниране. Това заяви пред Нова телевизия началникът на кардиологично отделение проф. Иво Петров.

Той допълни, че мерките в лечебните заведения са сигурни и препоръча пациентите да търсят медицинска помощ при симптоми.

„В началните месеци на пандемията се появиха съобщения от Великобритания за т.нар. „Long COVID-19”. Тогава се забеляза втори пик на заболявания, които протичат по различен начин. Пациентите вече бяха PCR-негативни, но с изработени антитела от късната фаза на инфекцията. Това по-скоро е познатата цитокинова буря“, коментира той и добави, че този процес е бил описан при повече деца.

Той добавя, че много често цитокиновата буря засяга сърцето и съдовете. Според него ваксините са много препоръчителни за хората със сърдечни заболявания и те не крият никакви опасности.

„Все пак тези случаи са изключително редки. На заболели под 21 години се падат между 0,003 и 0, 006 % смъртност. Никой обаче не казва, че децата не биват засегнати от вируса. Беше казано, че става по-трудно и го карат по-леко, но това не е абсолютно“, добави проф. Петров.

Според него твърдението, че децата са само преносители не е напълно вярно. Рядкост е, но и деца могат да прекарат COVID-19 тежко, посочи той.

Проф. Петров заяви, че вече си е поставил ваксина срещу COVID-19. Той изрази надежда, че все повече препарати срещу COVID-19 ще получат зелена светлина и ще помогнат за справянето с пандемията.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!