София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Проф. Маринов: Нови избори няма да доведат до по-голям хаос от създадения от ГЕРБ

"Държавният глава има конституционно право да забави връчването на мандата"
6 сПолитика 789 Мирослав Митков

”След всичко, което се случва при първите два мандата, възможността да бъде събрано устойчиво и принципно мнозинство е изключително малка при избора кой да получи третия мандат”. Това заяви пред Българското национално радио проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев.

По думите му нови избори няма да доведат до по-голям хаос, в сравнение с последната година от управлението на ГЕРБ.

"Ситуацията е далеч от апокалиптичната и едно добро управление би се справило достатъчно убедително", смята той.

Председателят на Стратегическия съвет при президента коментира, че държавният глава има конституционно право да забави връчването на мандата, за да даде възможност на парламента да свърши своята законодателна дейност, а и за да се проучат по-задълбочено възможностите за съставяне на правителство, но решението му да връчи в сряда проучвателния мандат на "Има такъв народ", показва, че "аргументите му са натежали в тази посока".

Според него е важно как привържениците на партията на Слави Трифонов ИТН ще приемат решението му да върне мандата за съставяне на правителство. Той уточни, че това ще стане ясно от подкрепата, която ще получат на следващите избори.

Проф. Маринов определи като символен акт посочването на световната шампионка по шах Антоанета Стефанова като кандидат за премиер на ИТН:

"Тя е контрапункт на Бойко Борисов. Това са два антипода - като манталитет, като излъчване. Остава въпросът, извън този символ, който дава ИТН, след това трябва да предложат свой екип, ако искат да са във властта".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!